Ga naar hoofdinhoud

Het belang van lokale verkiezingen

Nog ruim twee maanden en dan is het zover, dan mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk moment voor inwoners van een gemeente om hun stem te laten horen. Helaas vallen de opkomstcijfers vaak wat tegen, zeker als je het afzet tegen de opkomst bij de landelijke verkiezingen. Zo gingen bij de landelijke verkiezingen in maart 2017 82% van de stemgerechtigden naar de stembus, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was dat gemiddeld 54%. Een gemiste kans!

Ergens is het wel te verklaren natuurlijk, de landelijke verkiezingen krijgen immers veel meer aandacht. Je kunt rond de verkiezingen de tv niet aanzetten of je ziet Rutte, Wilders, Buma, Klaver of Baudet op het scherm. Lokaal hebben mensen over het algemeen minder interesse, zijn ze niet zo bekend met de lokale politici of weten ze niet wat er op het spel staat. Dat terwijl er juist lokaal thema’s op de agenda staan waar iedereen dagelijks mee te maken krijgt.

Belangrijke onderwerpen

In Alkmaar zijn er een aantal belangrijke dingen waarover straks weer beslissingen gaan vallen of waar politici over gaan (her)onderhandelen. Zo willen een aantal partijen de vrije sluitingstijden in de horeca terugdraaien, zijn er partijen die een milieuzone willen in het centrum van Alkmaar en zijn veiligheid, cultuur en economie belangrijke onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld dat er meer geld gaat naar veiligheid, waardoor er meer BOA’s en/of camera’s ingezet kunnen worden? Of moet er een basisinkomen komen voor mensen zonder werk? Allemaal dingen waar je met je stem invloed op kunt hebben.

Standpunten

Voor de duidelijkheid ben ik voor de vrije sluitingstijden, wil ik geen milieuzone in het centrum, meer geld voor veiligheid en geen basisinkomen. Dingen die ook allemaal in het verkiezingsprogramma van de VVD staan. Je kunt die mening delen, of het er totaal mee oneens zijn. De vraag is echter wat je gaat doen… Laat je je stem horen, of blijf je thuis om daarna vier jaar te klagen dat de gemeente alles verkeerd doet? Nu zeg ik dat laatste natuurlijk iets gechargeerd, maar het punt is denk ik duidelijk.

Verschil maken

Mijn advies is om altijd te gaan stemmen. Elke stem kan namelijk net het verschil maken tussen een zetel meer of minder. Dat kan weer net het verschil maken tussen het feit of een bepaalde coalitie (meerderheid) mogelijk is. Laat ik voorop stellen dat geen enkele partij zijn complete programma kan uitvoeren. Dat is namelijk een vaak gehoord argument van mensen die niet gaan stemmen: ‘Ik kan wel stemmen maar uiteindelijk doen ze toch wat anders.

Keuze

Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Elke partij zal zoveel mogelijk van zijn verkiezingsprogramma willen realiseren. Het is echter praktisch onmogelijk om in je eentje te regeren. Daar zijn altijd minimaal twee partijen voor nodig, en lokaal waarschijnlijk wel meer. Elke partij zal dus bepaalde concessies moeten doen. De vraag is dan of je thuisblijft, of met je stem in ieder geval een kleine verandering in de goede richting bewerkstelligt. Voor mij is die keuze simpel, elke stap in de goede richting is er eentje. Mijn advies is dan ook: Zet 21 maart met vette letters in je agenda en laat van je horen!

Back To Top